ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » 30 Mei, 1 Juni – Op de pfalzreep

AFGELAST WEGENS CORONAVIRUS

Omdat we bij de ASAC één hele enthousiaste Pfalzenaar hebben, heb ik hem geappt met het verzoek een stukje over de Pfalz voor jullie te schrijven. Dit heeft onze Miron op de Pfalzreep speciaal voor jullie nog gedaan, een halfuurtje voordat ik dit online zet.

Foto: Jochen: https://www.landschaftsfotografie-pfalz.de/bilder-aus-der-pfalz/

 

“Uitgeput kijk je om je heen. De hele wereld om je heen is bedekt in een golvende zee van groen, afgewisseld met felrode zandstenen torens, die als letterlijke rotsen in de botanische branding fier overeind staan. Uitdagend en trots, slechts beklommen door koene klimmers die het avontuur niet uit de weggaan. Nadat je op adem bent gekomen, zoek je de verkoelende schaduw van het topkruis op. Terwijl de naakte huid van je nek tegen het roodverroeste ijzer rust, wordt je overvallen door een zeldzaam gevoel van vrede. Alle zorgen uit het drukke Amsterdam zijn even vergeten. Een schreeuw van beneden brengt je met een schok weer in de realiteit van het heden. Zuchtend concludeer je dat ook deze toren niet gezegend is met een tophaak. Maar gelukkig vind je een boom die er betrouwbaar uitziet. Je bevind je in de Pfalz, een streng doch rechtvaardig gebied waar jonge klimmers als heet ijzer tegen aambeelden van zandsteen worden gesmeed tot echte Alpinisten. Dit is het gebied waar Bas Visscher terugkeert uit een 6a. Maar ook het gebied waar je mag bivakkeren op het weiland van een biologische boerderij, waar je in morgen gewekt wordt door het kakel van de kippen in het naburige weiland. Waar je dag afsluit met een verfrissende halve liter Apfelschorle en een Apfelstrudel overgoten met vanillesaus in het café van de boerderij. Waar je je geen zorgen hoeft te maken over het vergeten van je klimspullen, omdat er in de boerderij een winkel is die meer gear verkoopt dan alle winkels in Nederland bij elkaar. Toegegeven, deze plek is niet een paradijs voor iedereen. Maar ik beloof je dat er geen enkel klimgebied binnen 5 uur van Amsterdam je meer voldoening en avontuur kan bieden dan de Pfalz. Dus maak de keuze en schrijf je in!

Info

Naast dit mooie verhaal is het ook belangrijk om even wat kale feitjes neer te zetten over de Pfalz. Ten eerste ligt de Pfalz op ongeveer 5 uur rijden van Amsterdam. Ten tweede bestaat het klimgebied uit honderden losse wanden/torens, vergelijkbaar met de Frankenjura en is dus niet heel geschikt voor grote groepen.

Dan over het klimmen zelf. Je kan in de Pfalz zowel klimmen als boulderen. De meeste routes zijn (deels) onbehaakt en zullen dus zelf afgezekerd moeten worden. Ook missen er in veel routes standplaatsen bovenaan de route. Als je als onzelfstandige klimmer meegaat,  houd er dan rekening mee dat de instructeurs niet overal 1-2-3 een toprope in kunnen hangen. Ook is dit niet een geschikt gebied om handtekeningen te halen. Een andere optie voor onzelfstandige klimmers is om mee te gaan als boulderaar, dan kan je in principe zelfstandig boulderen.

Als je als zelfstandige klimmer mee wilt gaan, heb je op zijn minst je OVT nodig. Heel erg behulpzaam is meer ervaring met tradklimmen en het soepel buiten durven (en kunnen)  6a/6b voorklimmen.  Het afzekeren van routes is niet vergelijkbaar met Ettringen en de waarderingen zijn aan de harde kant. Maar laat je ook niet afschrikken, want het klimmen is erg mooi!

Let op, met dit weekend kom je maandagavond weer thuis. Het is dus een langer weekend.

Deadline: 15 Mei

Inschrijven: Hier

Locatie: Pfalz

Deelnemers: 14

Prijs: OZK: €85,- , ZK: €71,-

Je bent dit weekend zelfstandig, als je aangeeft het hele weekend te gaan boulderen of als je in bezit bent van je OVT.

 

Log in om te kunnen zien wie mee gaat op dit weekend

 

  Herbstlicht am Altschloßfelsen