ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » Matco Movie Moments

Op deze pagina bevinden zich de in ieder geval legendarische filmbeschrijvingen van de Matco. Of de films ook zo legendarisch zijn kan je op deze pagina lezen. De reviews bestaan uit een kort verhaaltje een plaatje en waar mogelijk een link naar de film wanneer deze openbaar beschikbaar is. Ik hoop dat ook jullie op een regenachtige dag wanneer je niet kunt klimmen, jezelf lekker aan het maken zijn met één van de door mij gereviewde documentaires of films en hierdoor enorm gemotiveerd raken voor klimmen en avontuur.

Movie Moment Mountain Network

Dit keer een speciale review van films en documentaires, één van deze films gaat namelijk getoond worden op de Matco Movie Night in Mountain Network op Woensdag 9 oktober. Ik zal dan ook niet één, maar liefst drie films reviewen in deze Matco Movie Moments. De reviews van deze drie Matco Movie Moments bevatten onderaan een link waarmee je kan stemmen welke getoond zal worden bij de Mountain Network-filmavond. Verder zullen er bij de filmavond  als introductie twee short films getoond worden, beide over hoe dichtbij het echte avontuur eigenlijk is, met de Nederlandse Jorg Verhoeven en niemand minder dan onze eigen Bas Visscher.

Stemmen voor welke film getoond gaat worden kan HIER

MERU

Stel je voor: een berg met het meest technische klimmen net voor de top, waarbij het eerste stuk zeker niet als makkelijk te beschouwen is. Het is een route waar zelfs alpine teams uit het Oostblok van af hebben gezien. Niet alleen de weercondities maar ook de technische graad van de klim maakt deze route extreem lastig, ondanks dat de hoogte ‘wel meevalt’: 6660m. De berg is dus eigenlijk een soort van Eiger noordwand (een zeer uitdagende wand waar meerdere de dood gevonden hebben) maar dan in de Himalaya en bijna twee keer zo hoog. Na een mislukte poging van de legende Conrad Anker en zijn team, wil hij met een nieuw team bestaande uit Jimmy Chin en een onverwachte klimmer de top trotseren om zo een puntje op de i te zetten voor zijn klim carrière. Of dit ook echt voor het met pensioen gaan van Conrad Anker heeft gezorgd, weten de kenners, want Conrad blijft wel Conrad.

The dawn wall

Klimmen is voor velen een ontsnapping. In welke mate verschilt per persoon: de een trekt de vrije natuur in tijdens de weekenden in Freyr en voor de andere is het een vlucht van hun studie – zo was ik zef 5 dagen in de week in het USC te vinden toen ik mijn studie niet heel interessant meer vond. Echter, er zijn ook mensen zoals Tommy Caldwell die het tot een extreem nemen. Stel je voor de wand die Alex Honnold zonder touw klom, maar dan de hardste route die je kan vinden, nee sterker nog een route die zo hard is dat hij nog niet eens bestaat. Een wand waarvan legendes zoals Warren Harding royal robins alleen maar konden dromen om het te aid klimmen, laat staan vrij te klimmen. Dan rest er nog een vraag: Met wie ga je dit doen, wie is zo gek om zichzelf tegen deze wand te werpen? Met een backstory van jewelste is dit een must see documentaire voor mensen met big wall-aspiraties.

Mirror wall

Wat als je niet kunt kiezen tussen een film over  alpineren of een film over big wall klimmen? Dan heb ik hier de oplossing. Een film over big wall-klimmen in Groenland. Een zeer afgelegen plek met een muur waarvan niet helemaal zeker is of het überhaupt wel te klimmen is, aid of niet. Na dagen in de kou op een portaledge worden de motieven en het mentale uithoudingsvermogen van de klimmers op de proef gesteld. Daarbij komt nog dat de meeste van het team nihil tot nauwelijks ervaring hebben met big wall klimmen, laat staan in expeditiestijl op de noordpool. Een kortere film welke gecombineerd zal worden met een andere short doc over mijn favoriete klimdiscipline. Wat dat inhoud zal je zien op de filmavond als mirror wall getoond wordt.

Valley uprising

(Valley uprising, de historie van Yosemite)

Tijdens de ALV heb ik het al gezegd, ik wil jullie (de ASAC) nog meer buiten zien, dus op naar avontuur en sensatie.  Voor degene die ik echt niet kan enthousiasmeren over hoe vet het is om bij -5C op een gletsjer te slapen zonder koffie in de ochtend omdat je gas bevroren is, heb ik het Matco Movie Moment ingesteld. Zodat zowel de onervaren ASAC’er als de kluizenaars onder ons ook vette avonturen kunnen beleven. 

Als eerste begin ik dan ook het liefst dicht bij huis, de documentaire Valley uprising, waarin beelden worden getoond uit de historie van het klimmen die je doen afvragen of dit niet oude archieffoto’s zijn van een ASAC-weekend in Freyr. 

Het verhaal verteld hoe Yosemite zich heeft ontwikkeld tot het Mekka van het klimmen. Hoe klimmen in 50’s is begonnen met een groepje uitschot wat zich verzette tegen de status quo, tot de ethische titanenstrijd over hoe men zou moeten klimmen. Hoeveel haken mag je in de rots meppen, draag je je gates naar binnen of naar buiten, mag je LSD nemen op de muur en is het ethisch om te klimmen met het motto als je maar boven komt?

Aan het eind van de film zien we hoe Yosemite wordt omgetoverd tot een Amerikaanse versie van Keukenhof compleet met geliefde vrijheidsstrijders zoals Chongo Chuck, de vader van het slacklinen en meester der wildkamperders. Al met al een geweldige geschiedenis les van het klimmen in Amerika.