ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » Instructeur

Opleiding tot instructeur

Vind je klimmen het mooiste wat er is? Breng je, je weekenden het liefste door in de rotsen en wil je dit enthousiasme graag delen met anderen? Dan is het misschien een goed idee om instructeur te worden voor de ASAC.

De opleiding staat in principe open voor iedereen die actief is bij de ASAC (of dat wil worden) en de OVM status heeft gehaald.

We proberen elk jaar een opleidingsweekend te organiseren (in de periode november – februari) . Dit opleidingsweekend is de start van je opleiding tot SKB-OV. Tijdens je opleiding loop je stage tijdens weekenden en cursusavonden. Je opleiding sluit je af met een examen in de rots.

We hebben ook een stappenplan gemaakt, die kun je opvragen bij de OC

 

Ingangseisen

  • OVM status behaald
  • Minimaal 5b onsight soepel voorklimmen in de rots
  • Bereid om tijd vrij te maken voor de opleiding en je daarna actief in te zetten als instructeur

Heb je interesse of vragen? Mail dan naar de opleidingscommissie!

Opleidingstraject

Instructeurs komen er in verschillende soorten die hun eigen bevoegdheden hebben, hieronder een korte beschrijving.

SKB-OV (sportklimbegeleider outdoor voorklimmen)

SKB worden is de eerste stap in het opleidingstraject van een instructeur. Als je SKB bent mag je met onzelfstandige klimmers van de ASAC op pad tijdens de weekenden en kun je helpen tijdens de cursussen. Je begeleidt hierbij een klein groepje klimmers.

Tijdens een cursus of weekend is er altijd een SKI aanwezig die de verantwoordelijkheid heeft over het weekend of de cursus.

SKI-OV (sportkliminstructeur outdoor voorklimmen)

Als sportkliminstructeur begeleidt je niet alleen een klein groepje tijdens een weekend, maar ben je verantwoordelijk voor de instructie tijdens de weekenden en de cursussen. Je leidt de cursus en stuurt je mede-instructeurs aan.

Na het behalen van je SKB en het opdoen van enige ervaring als SKB kun je doorstromen naar SKI-OV. Binnen de ASAC kiezen we ervoor om een SKI op te leiden tot minimaal SKI-OV MP. Dit betekent dat je instructeur kan optreden tijdens OVS en OVM cursussen en alle goedbehaakte klimgebieden.

Daarna kun je als SKI nog een aantekening trad behalen. Daarmee mag je ook lesgeven in gebieden die niet of slecht behaakt zijn.

PB (praktijkbegeleider)

Als praktijkbegeleider leidt je instructeurs (SKB/SKI) op tot instructeur. Tijdens weekenden en cursussen kijk je met instructeurs in opleiding mee en geeft hen feedback. Als je SKI bent kun je in opleiding gaan tot PB.

LC (leercoach)

De leercoach is de ‘eindbaas’ van de opleidingen. Deze houdt het grote plaatje in de gaten van alle instructeurs in opleiding. Verloopt het opleidingstraject goed en vlot, wie is er klaar voor het examen en begeleidt de PB’s. Je kan LC worden als je de opleiding PB hebt gevolgd.

BE (beoordelaar)

Een beoordelaar neemt het examen af van een SKB of SKI. Een beoordelaar mag niet binnen zijn eigen SAC instructeurs beoordelen, maar er vindt meestal een uitruil plaats tussen beoordelaars van andere SAC’s en kandidaten. Je kan BE worden als je de opleiding PB hebt gevolgd.