ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » OVM

Outdoor Voorklimmen Multipitch (OVM)

Doelgroep

Je hebt de OV Singlepitch of de OV cursus uit het oude systeem met succes afgesloten en je bent comfortabel in het buiten voorklimmen in singlepitch terrein. Je bent enthousiast om te leren multipitchen in OV terrein en een aantal reddingstechnieken te leren die hierbij komen kijken.

Deze cursus omvat ook huiswerk. Er wordt van je verwacht dat je de syllabus bestudeert en de opgaven maakt. Als het huiswerk niet tijdig zonder goede reden ontvangen is kan je worden uitgesloten van verdere deelname aan de cursus.

Ingangseisen

Status OV Singlepitch (of oude OV) en minimaal 2 weekenden zelfstandige ervaring in de rots. Qua niveau verwachten we dan je buiten 5b soepel kan voorklimmen.

Inhoud

Je leert stap voor stap hoe je veilig zelfstandig buiten kunt multipitchen en hoe je jezelf en je klimpartner kunt redden uit lastige situaties. De cursus is in een nieuw jasje gestoken en bestaat uit 4 cursusavonden, een touwtechnieken examen en twee weekenden. Alle cursusavonden en weekenden zijn verplicht. Als je volgens het oude systeem de OV status had, kun je vrijstelling krijgen voor de eerste cursusavond en het eerste weekend. Ook heeft de ASAC een OV Multipitch syllabus met alle theorie gemaakt, die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

Als je de cursus goed doorloopt krijg je aan het einde de WOV Multipitch status. Om zelfstandig OVM-er te worden heb je dan nog twee handtekeningen nodig van verschillende instructeurs. Als je in de cursusweekenden laat zien die theorie en praktijk goed te beheersen, kun je al tijdens de cursus een eerste of zelfs een tweede handtekening halen.

Tijdstip

Tweemaal per jaar bij voldoende deelnemers en instructeurs: in het voorjaar en in het najaar. (zie de agenda)

Materialen

Bij de voorklimcursus zijn noodzakelijk:

  • gordel
  • zekerapparaat (ATC-XP, ATC-guide, Reverso 2 of Reverso 3)
  • klimschoentjes

Daarnaast heb je ten minste nodig:

  • 5 schroefkarabiners (waarvan minimaal een HMS)
  • 3 prussiktouwtjes (dikte 5 of 6 mm, 1×1 meter, 2×5 meter; bij voorkeur in verschillende kleuren)
  • meerdere bandschlinges (120 cm)
  • setjes (6 stuks)
  • Pen en papier kunnen bruikbaar zijn

Neem op de eerste avond al het bovengenoemde klimmateriaal mee. Tijdens de eerste avond wordt besproken welke andere materialen nodig zijn. Schaf voor die tijd verder nog niets aan omdat je mogelijk de verkeerde spullen koopt.

Kosten

De cursus wordt tegen kostprijs aangeboden. Voor de weekenden wordt de weekendprijs gehanteerd.

Eerst volgende startdata 

De eerstvolgende OV Multipitch cursus zal op donderdag 13 september starten. Je kan je inschrijven tot 31 augustus.

Les 1: 13 sept
Les 2: 20 sept

Weekend 1: 22 en 23 sept

Les 3: 27 sept
Examen: 4 oktober

Weekend 2: 6 en 7 okt

Herexamen: 11 oktober

Inschrijven

Inschrijven OVM cursus

Examen

Het examen bestaat uit een (indoor) touwtechnieken examen en het halen van twee handtekeningen in de rots. Klik hier voor het handtekeningenformulier OVM.