ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » OVM

Outdoor Voorklimmen Multipitch (OVM)

Doelgroep

Je hebt de OV Singlepitch of de OV cursus uit het oude systeem met succes afgesloten en je bent comfortabel in het buiten voorklimmen in singlepitch terrein. Je bent enthousiast om te leren multipitchen in OV terrein en een aantal reddingstechnieken te leren die hierbij komen kijken.

Deze cursus omvat ook huiswerk. Er wordt van je verwacht dat je de syllabus bestudeert en de opgaven maakt. Als het huiswerk niet tijdig zonder goede reden ontvangen is kan je worden uitgesloten van verdere deelname aan de cursus.

Ingangseisen

 1.  Status OV Singlepitch (of oude OV)
 2.  Minimaal 2 weekenden zelfstandige ervaring in de rots
 3.  Minimaal 5b voorklimmen in de rots

Inhoud

Je leert stap voor stap hoe je veilig zelfstandig buiten kunt multipitchen en hoe je jezelf en je klimpartner kunt redden uit lastige situaties. De cursus bestaat uit 4 cursusavonden, een touwtechnieken examen en twee weekenden. Alle cursusavonden en weekenden zijn verplicht. Ook heeft de ASAC een OV Multipitch syllabus met alle theorie gemaakt, die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

Als je de cursus goed doorloopt krijg je aan het einde de WOV Multipitch status. Om zelfstandig OVM-er te worden heb je dan nog twee handtekeningen nodig van verschillende instructeurs. Als je in de cursusweekenden laat zien die theorie en praktijk goed te beheersen, kun je al tijdens de cursus een eerste of zelfs een tweede handtekening halen.

Tijdstip & Locatie

Tweemaal per jaar bij voldoende deelnemers en instructeurs: in het voorjaar en in het najaar. (zie de agenda)

De OVM cursus vindt plaats in het USC van 19:00 – 22:30

Data cursus voorjaar 2024:
28 maart, donderdagLes 1
4 april, donderdagLes 2
6-7 aprilWeekend 1
12 april, vrijdagLes 3
18 april, donderdagLes 4
27-28 aprilWeekend 2
25 april, donderdagExamen
ntbHerexamen

Materialen

Bij de voorklimcursus zijn noodzakelijk:

 • gordel
 • zekerapparaat (ATC-XP, ATC-guide, Reverso 2 of Reverso 3)
 • klimschoentjes

Daarnaast heb je ten minste nodig:

 • 5 schroefkarabiners (waarvan minimaal een HMS)
 • 3 prussiktouwtjes (dikte 5 of 6 mm, 1√ó1 meter, 2√ó5 meter; bij voorkeur in verschillende kleuren)
 • meerdere bandschlinges (120 cm)
 • setjes (6 stuks)
 • Pen en papier kunnen bruikbaar zijn

Neem op de eerste avond al het bovengenoemde klimmateriaal mee. Tijdens de eerste avond wordt besproken welke andere materialen nodig zijn. Schaf voor die tijd verder nog niets aan omdat je mogelijk de verkeerde spullen koopt.

Kosten

De cursus wordt tegen kostprijs aangeboden. Voor de weekenden wordt de weekendprijs gehanteerd.

Tijdsinvestering

De OVM cursus is een intensieve cursus waarin veel wordt geleerd in beperkte tijd. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt in de 5 weken van de cursus. Dit is zowel voor jezelf als de vrijwillige instructeurs fijn. Qua tijd kan je rekening houden met het volgende:

OVM tijdsinvesteringCursusZelf oefenen / huiswerk
Les 142
Les 242
Les 342
Les 442
Examen44
Weekend 1 (geheel)201
Weekend 2 (geheel)201
6014
Totaal74 uur

Inschrijvingen zijn gesloten. Komend najaar wordt de volgende cursus georganiseerd, daarvan openen de inschrijvingen eind augustus

Let op! Er zijn vaak teveel inschrijvingen voor de cursus, dus het is niet zeker of je mee kunt doen. Selectie wordt gedaan op basis van:

 • ¬†Voldoen aan de ingangseisen (zie hierboven)
 • ¬†Op alle data aanwezig kunnen zijn
 • ¬†Loting

Examen

Het examensysteem voor OVM is gewijzigd per half 2024. Er is afgestapt van het ‚Äėtwee handtekeningensysteem‚Äô naar een ‚Äė√©√©n examen‚Äô systeem. Met ingang van 2024 gelden de volgende exameneisen voor OVM:

-Het behalen van het indoor reddingstechniekenexamen blijft ongewijzigd. Dit is ongewijzigd ten opzichte van het vorige systeem.

-Het behalen van het outdoor OVM examen. Het outdoor examen bestond vroeger uit twee handtekeningen, die na of tijdens de cursus behaald konden worden. Dit wordt gewijzigd naar één examen. Na de cursus kan een cursist ofwel de OVM status nog niet behaald hebben ofwel wel behaald hebben. Indien de cursist het niet gehaald heeft, moet diegene daarna altijd nog één examen afleggen.

Klik hier voor het handtekeningenformulier OVM.