ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » Trad

Trad

Doelgroep

Je wilt graag leren om routes te klimmen die niet of minder goed behaakt zijn. In deze cursus leer je, je eigen zekeringen te plaatsen. Na het slagen voor het examen kun je goed terecht in gebieden als Ettringen. De cursus leidt je niet op tot alpine klimmer en is ook geen vervanging van de multipitch cursus.

Ingangseisen
OV Multipitch status en in de rots 5c (mentaal) comfortabel voor kunnen klimmen.
Heb je nog de oude OV status, ook dan kun je, je inschrijven voor de trad cursus, houdt er dan wel rekening mee dan je na afloop niet bent opgeleid voor multipitch routes.

Inhoud
Dit zijn onderdelen die onder meer behandeld zullen worden:
– Plaatsing mobiele zekeringen (nuts en cams)
– Standplaatsbouw op mobiele zekeringen

Materialen
Verplicht
– 5 karabiners pp
– 6 setjes pp
– 2x 120 cm bandslinges
– 1x 240 cm bandslinge
– 2x lange prusiktouwtjes (tussen 2,5 en 5m)
– 1x korte prusik (1m)
– zekerapparaat

Optioneel:
– nuts/cams/hexentrics etc.

Vorm

De cursus bestaat normaal uit twee weekenden. Het eerste weekend worden de AK lessen gevolgd (in principe is dit in Ith), daarna is er een oefenweekend waarin je extra kunt oefenen met het klimmen op eigen protectie. Ook heeft de ASAC een Trad syllabus met alle theorie gemaakt, die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

In het weekend worden 2 lessen gegeven: een plaatsingsles en het bouwen van een standplaats op eigen protectie. Verder wordt er zoveel mogelijk geklommen en geoefend met het plaatsen van eigen protectie.

Tevens wordt verwacht dat je voorafgaand aan de cursus zelfstandig de theorie bestudeert.

Examen

Na het volgen van de cursus kan tijdens een regulier weekend in een geschikt gebied (bijvoorbeeld Ith, Ettringen, Frankenjura, Yvoir, Freyr, Vogezen) een examen worden afgelegd. Hierin moet de cursist laten zien dat hij vlot en goed eigen protectie kan plaatsen en hiermee veilig kan klimmen en een standplaats op eigen protectie kan inrichten.

De cursus zelf is in principe vooral bedoeld om te oefenen. Blijkt het tijdens de cursus dat je alle stof en technieken al goed beheerst, dan is het ook mogelijk aan het eind van de cursus het examen af te leggen.

Kosten
De cursus wordt tegen weekendprijs aangeboden

Eerst volgende startdatum

Onder voorbehoud van instructeurs vinden er tradweekenden plaats in september en oktober. Voor deze tradweekenden houden we niet bovenstaande vorm aan. Dit betekent dat je je op kunt geven voor één of meerdere weekenden. Op deze weekenden zal dan aandacht zijn in het leren van de tradvaardigheden die hierboven zijn genoemd. Er is gekozen om af te wijken van de standaard cursus omdat er veel ASAC’ers zijn van verschillende niveaus van trad, mede omdat er cursussen in het verleden zijn geweest waarvan maar één weekend door kon gaan. 

-8-10 september: HELAAS GEANNULEERD! 
-6-8 oktober
-14-15 oktober

Inschrijflink

Aanvullende tekst Ettringen 13/14/15 oktober 2023

– Once you go crack you never go back! In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is trad klimmen op mobiele zekeringen in Ettringen erg veilig en leuk. De focus van het weekend ligt op de specifieke skills die voor Ettringen nodig zijn. Dat betekent een combinatie van spleetklimmen en gear plaatsen. Wanneer je de spleetklimtechnieken beheerst, kan je veiliger en comfortabeler gear plaatsen en voorklimmen.  Tijdens dit weekend zijn we gericht op veel klimmeters maken. We gaan dit rustig en veilig opbouwen. Aan de hand van topropes in spleten ga je de verschillende spleetklimtechnieken oefenen. Ook oefen je de cam plaatsingen op toprope en met aidklimmen. We geven inzicht in de relatie tussen grootte van de crack, de juiste cammaten en de benodigde jamtechnieken. Wanneer alles veilig gaat, mag je ook spleten zonder toprope op gear gaan voorklimmen. 
– Het klimmen in Ettringen is in het begin niet eenvoudig (maar het went wel gauw en erg verslavend na verloop van tijd). Je hebt daarom een indoor toprope niveau van 5c/6a onsight nodig. Je bent daarnaast OVS en je hebt recent buitengeklommen. Je hoeft absoluut geen voorklim held te zijn maar je hebt recent wel indoor routes van niveau 5b mentaal koel voorgeklommen. Je bent daarnaast gemotiveerd om zelfstandig trad-klimmer te worden en wie weet ooit instructeur….
– We hebben nog 4 enkeltouwen nodig (ivm een beginnersweekend elders). Heb je er eentje? Graag! Geef dit duidelijk aan op je inschrijfformulier. Ook hebben we geen beschikking over de ASAC pannen, we gaan dit zelf organiseren, het is fijn als je hierin kan meehelpen. 
– Handtekeningen halen is mogelijk als je je klimervaring (wanneer heb je wat gedaan), wensen en verwachtingen van het weekend goed toelicht in het inschrijfformulier. Om zelfstandig trad-klimmer bij de ASAC te zijn heb je 2 handtekeningen nodig. Tijdens dit weekend kan je max 1 handtekening halen. Trad-klimmen in Ettringen is weer super anders dan in de Ith, doe dus mee met beide weekenden als je echt alles wilt leren.
– Neem crack-gloves (aanrader) of tape mee. Daarnaast ruime klimschoenen waar je tenen recht in zitten en je normale sportklimschoenen.  Heb je cams? Neem ze zeker mee! 
– Dit weekend wordt (op geheel vrijwillige basis) begeleid door Marvin, Ties, Sophie en Bas. De organisatie ligt ook in hun handen, maar voor de rest loopt alles zoals gebruikelijk via de ASAC.