ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » Trad

Trad

Doelgroep

Je wilt graag leren om routes te klimmen die niet of minder goed behaakt zijn. In deze cursus leer je, je eigen zekeringen te plaatsen. Na het slagen voor het examen kun je goed terecht in gebieden als Ettringen. De cursus leidt je niet op tot alpine klimmer en is ook geen vervanging van de multipitch cursus.

Ingangseisen
OV Multipitch status en in de rots 5c (mentaal) comfortabel voor kunnen klimmen.
Heb je nog de oude OV status, ook dan kun je, je inschrijven voor de trad cursus, houdt er dan wel rekening mee dan je na afloop niet bent opgeleid voor multipitch routes.

Inhoud
Dit zijn onderdelen die onder meer behandeld zullen worden:
– Plaatsing mobiele zekeringen (nuts en cams)
– Standplaatsbouw op mobiele zekeringen

Materialen
Verplicht
– 5 karabiners pp
– 6 setjes pp
– 2x 120 cm bandslinges
– 1x 240 cm bandslinge
– 2x lange prusiktouwtjes (tussen 2,5 en 5m)
– 1x korte prusik (1m)
– zekerapparaat

Optioneel:
– nuts/cams/hexentrics etc.

Vorm

De cursus bestaat normaal uit twee weekenden. Het eerste weekend worden de AK lessen gevolgd (in principe is dit in Ith), daarna is er een oefenweekend waarin je extra kunt oefenen met het klimmen op eigen protectie. Ook heeft de ASAC een Trad syllabus met alle theorie gemaakt, die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

In het weekend worden 2 lessen gegeven: een plaatsingsles en het bouwen van een standplaats op eigen protectie. Verder wordt er zoveel mogelijk geklommen en geoefend met het plaatsen van eigen protectie.

Tevens wordt verwacht dat je voorafgaand aan de cursus zelfstandig de theorie bestudeert.

Examen

Na het volgen van de cursus kan tijdens een regulier weekend in een geschikt gebied (bijvoorbeeld Ith, Ettringen, Frankenjura, Yvoir, Freyr, Vogezen) een examen worden afgelegd. Hierin moet de cursist laten zien dat hij vlot en goed eigen protectie kan plaatsen en hiermee veilig kan klimmen en een standplaats op eigen protectie kan inrichten.

De cursus zelf is in principe vooral bedoeld om te oefenen. Blijkt het tijdens de cursus dat je alle stof en technieken al goed beheerst, dan is het ook mogelijk aan het eind van de cursus het examen af te leggen.

Kosten
De cursus wordt tegen weekendprijs aangeboden

Eerst volgende startdatum

De vaste tradcursus zal plaatsvinden in het najaar van 2024 (informatie volgt later). Onder voorbehoud van instructeurs vinden er ‘normale’ tradweekenden plaats in mei en juni. Voor deze tradweekenden houden we niet de bovenstaande cursusvorm aan. Dit betekent dat je je op kunt geven voor één of meerdere weekenden. Je kunt je ook voor deze weekenden opgeven als je al tradstatus hebt behaald. Ook kun je je opgeven als je 1 handtekening hebt of 0 handtekeningen maar wel een cursusweekend bent meegegaan. O.v.b. instructeurs is er dan een mogelijkheid om een handtekening te halen. Deelnemers met (wat) tradervaring zullen voorrang krijgen op deelnemers zonder tradervaring. In het najaar zal er weer een cursus worden aangeboden voor deelnemers zonder enige tradervaring. De weekenden zullen naar de Ith/Ettringen gaan.

-11-12 mei
-8-9 juni
-15-16 juni Geannuleerd als ’trad’ weekend

Aanvullende tekst Ith/Ettringen
– Het klimmen in Ettringen is in het begin niet eenvoudig (maar het went wel gauw en erg verslavend na verloop van tijd). Je hebt daarom een indoor toprope niveau van 5c/6a onsight nodig. Je bent daarnaast OVS en je hebt recent buitengeklommen. Je hoeft absoluut geen voorklim held te zijn maar je hebt recent wel indoor routes van niveau 5b mentaal koel voorgeklommen. 
-Tijdens een weekend kan je max 1 handtekening halen. Trad-klimmen in Ettringen is weer super anders dan in de Ith, doe dus mee met beide weekenden als je echt alles wilt leren.
– Neem crack-gloves (aanrader) of tape mee naar Ettringen. Daarnaast ruime klimschoenen waar je tenen recht in zitten en je normale sportklimschoenen.  Heb je cams? Neem ze zeker mee!