ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » Trad

Trad

Doelgroep

Je wilt graag leren om routes te klimmen die niet of minder goed behaakt zijn. In deze cursus leer je, je eigen zekeringen te plaatsen. Na het slagen voor het examen kun je goed terecht in gebieden als Ettringen. De cursus leidt je niet op tot alpine klimmer en is ook geen vervanging van de multipitch cursus.

Ingangseisen
OV Multipitch status en in de rots 5c (mentaal) comfortabel voor kunnen klimmen.
Heb je nog de oude OV status, ook dan kun je, je inschrijven voor de trad cursus, houdt er dan wel rekening mee dan je na afloop niet bent opgeleid voor multipitch routes.

Inhoud
Dit zijn onderdelen die onder meer behandeld zullen worden:
– Plaatsing mobiele zekeringen (nuts en cams)
– Standplaatsbouw op mobiele zekeringen

Materialen
Verplicht
– 5 karabiners pp
– 6 setjes pp
– 2x 120 cm bandslinges
– 1x 240 cm bandslinge
– 2x lange prusiktouwtjes (tussen 2,5 en 5m)
– 1x korte prusik (1m)
– zekerapparaat

Optioneel:
– nuts/cams/hexentrics etc.

Vorm

De cursus bestaat normaal uit twee weekenden. Het eerste weekend worden de AK lessen gevolgd (in principe is dit in Ith), daarna is er een oefenweekend waarin je extra kunt oefenen met het klimmen op eigen protectie. Ook heeft de ASAC een Trad syllabus met alle theorie gemaakt, die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

In het weekend worden 2 lessen gegeven: een plaatsingsles en het bouwen van een standplaats op eigen protectie. Verder wordt er zoveel mogelijk geklommen en geoefend met het plaatsen van eigen protectie.

Tevens wordt verwacht dat je voorafgaand aan de cursus zelfstandig de theorie bestudeert.

Examen

Na het volgen van de cursus kan tijdens een regulier weekend in een geschikt gebied (bijvoorbeeld Ith, Ettringen, Frankenjura, Yvoir, Freyr, Vogezen) een examen worden afgelegd. Hierin moet de cursist laten zien dat hij vlot en goed eigen protectie kan plaatsen en hiermee veilig kan klimmen en een standplaats op eigen protectie kan inrichten.

De cursus zelf is in principe vooral bedoeld om te oefenen. Blijkt het tijdens de cursus dat je alle stof en technieken al goed beheerst, dan is het ook mogelijk aan het eind van de cursus het examen af te leggen.

Kosten
De cursus wordt tegen weekendprijs aangeboden

Eerst volgende startdatum

Voorjaar 2023