ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » Algemene informatie, Voorrangsregelingen & Weekendprijzen

Hoe lang duurt een weekend?

 • Normale weekenden
  De meeste weekenden zijn normale weekenden met twee overnachtingen. Zo’n standaardweekend begint op vrijdagavond om 19.00 voor het USC op Science Park. We komen meestal zondag rond 22.00 weer terug in Amsterdam. Op de terugweg wordt er vaak nog een hapje gegeten, dus vergeet niet wat geld daarvoor mee te nemen, en op de heenweg wellicht nog een hapje eten voor in de auto.
 • Minder normale weekenden
  Naast deze standaard 2-daagse weekenden zijn er langere weekenden, vaak naar een bijzondere locatie. Deze weekenden hebben een aparte vertrektijd, die te vinden is op de weekendpagina van het betreffende weekend. Dit zijn meestal de weekenden met Hemelvaart, Pinksteren en Pasen. De bestemmingen zijn soms Saffres (in de buurt van Dijon), Frankenjura (Zuid-Duitsland) en vaak ook één exotische bestemming (Engeland, Vogezen etc.). Daarnaast is er elk jaar tenminste één boulderweekend naar Fontainebleau!
 • ASAC Alpenweek
  In de zomer is de ASAC altijd in de Alpen te vinden en is er een week lang een vaste camping, vanwaar iedereen met een klim-, wandel- of tochtenmaatje de bergen in trekt. De week vindt meestal aansluitend op de NSAC-week plaats, dat is meestal de laatste week van juli. Om veiligheidsredenen vragen we je om minimaal een C1-cursus bij de NSAC of NKBV te hebben gevolgd als je alpiene tochten wilt gaan maken tijdens de ASAC zomerweek. Vanzelfsprekend vragen we je ook om alleen te singlepitchen en multipitchen als je de betreffende cursus hebt gedaan en de klimstatus hebt! Onervaren zelfstandig op pad gaan is heel riskant en kan voor ernstige ongelukken zorgen!
 • Semaine Exotique
  Iets wat je zeker niet mag missen is de Semaine Exotique! De afgelopen winters zijn we naar Les Calanques (Fr) geweest met een stralende zon in je nek en uitzicht over de Middellandse Zee. Goed om op te merken: de Semaine exotique is over het algemeen geen officieel ASAC event. Het is een zelfstandige week waar op eigen verantwoordelijkheid geklommen wordt. Wij raden aan om minstens de oude OV status of huidige OVM status te hebben als je mee wilt.
 • NSAC Zomercamping, Zomerprogramma en Winterprogramma
  De Nederlandse Studenten Alpen Club organiseert een aantal specifieke alpiene cursussen en activiteiten, waar ASAC leden ook aan deel kunnen nemen. Hiervoor verwijzen wij naar de NSAC website.

Met wat voor klimstatus kan ik mee?

 • Elk ASAC lid kan zich inschrijven voor een weekend! Je hoeft geen ervaring met voorklimmen of buiten klimmen te hebben. Als je de klimstatus IT of IV hebt, kan je op ASAC weekenden nog niet zelfstandig buiten klimmen. Er zullen instructeurs meegaan om je te helpen, en topropes voor je uit te hangen. Voel je vrij om hen te vragen of ze je buitenklimtechnieken kunnen leren!

Voorrangsregelingen

Het bepalen wie wel en wie niet mee kan op weekend is een complexe zaak. Soms kan iedereen mee die zich heeft ingeschreven, en soms zijn er één of meerdere beperkingen (te weinig plekken, te weinig instructeurs, te weinig auto’s). Bij elke beperking komt een aparte voorrang kijken. Hieronder staan de basisprincipes, maar het kan gebeuren dat er een combinatie van de principes geld, en het zijn bovenal richtlijnen, maar geen regels waar rechten aan ontleed kunnen worden! De WeCo bepaalt uiteindelijk wie er mee kan en wie niet. Als een weekend vol zit, en de voorrangsrichtlijnen bieden niet genoeg uitkomst zal er geloot worden, inschrijfmoment is in principe niet relevant.

 • Te weinig instructeurs – ZK’s kunnen mogelijk wel, als er wel genoeg autoplekken zijn en het weekend niet vol zit
 • Te weinig auto’s – Mensen die een auto kunnen regelen krijgen voorrang
 • Te weinig plekken op het weekend
 • WeCo zoekt weekendorganisator – Deelnemer die heeft opgegeven weekendorganisator te willen zijn kan voorrang krijgen

Weekendprijzen

De weekendprijzen zijn opgesplitst voor zelfstandige klimmers en onzelfstandige klimmers. Dat komt omdat er voor onzelfstandige klimmers instructeurs mee gaan om topropes uit te hangen en instructie te geven. Deze geweldige instructeurs gaan vrijwillig mee, maar krijgen wel de onkosten (eten, transport en overnachting) vergoed, deze kosten worden (grotendeels) doorgerekend naar de onzelfstandige klimmers. Om onzelfstandige klimmers een beetje tegemoet te komen, krijgen ze iets meer subsidie van de ASAC. Zo kan iedereen toch voor een toegankelijke prijs op weekend, maar blijft het ook aantrekkelijk voor zelfstandige klimmers om mee te gaan op weekend!

Wanneer ben ik een zelfstandige klimmer (ZK) en wanneer ben ik onzelfstandig (OZK)?

In welke van de twee categorieën je valt, hangt af van je hoogst behaalde klimstatus bij aanvang van het klimweekend en de vereiste klimstatus per gebied. Als je examen gaat doen ben je niet zelfstandig! Op cursusweekenden is iedereen onzelfstandig! Ben je OV-Oud? Dan ben je in iedergeval OVS, en hangt het er per gebied af of je zelfstandig mee kan. In Freyr ben je in principe onzelfstandig, maar in Yvoir zelfstandig. Voor meer informatie over de verschillende opleidingen, klik hier!

Weekendprijzen

De weekendprijzen staan vast voorafgaand aan het weekend. Je weet dus altijd wat je gaat betalen en komt niet voor onverwachte kosten te staan. Onderstaand is een overzicht van alle weekendenprijzen, per gebied en onderverdeeld in zelfstandige en onzelfstandige klimmers. Voor sommige speciale weekenden zijn aparte prijzen omdat er extra kosten zijn, zoals de weekenden naar de Chaveehut. De meeste weekenden gaan uit van 2 overnachtingen (2n), tenzij anders vermeld (3n/4n). Onthoud dat je voor klimmen in België zelf een klimjaarkaart moet aanschaffen!

WeekendprijzenOZKZK
Freyr/Yvoir/Pont-à-lesse5345
Les Awirs6555
Chaveehut7668
Ettringen6555
Excalibur-31
Sy7060
Tukhut7664
Avalonia6452
Pfalz (4n)124106
Bleau (4n)-135
Bleau (7n)-175
Engeland (5n)187163
Ith6555
Hotton6855
Grandes Malades5850
Teutoburger Wald7463
Moha7463
Nideggen 7664
Vogezen (4n)130116
Durnal6555
Frankenjura (4n)131117
Magic Woods (5n)-200

Kaderprijzen

 • SKB & SKI – Gratis
 • SKB I.O. – 25% korting op de weekendprijs

Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact opnemen met de weekendcommissaris, weekend@asac.nl