ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » #10 Stop met jezelf voorliegen en koop de tent die je echt nodig hebt

Stop met jezelf voorliegen en koop de tent die je echt nodig hebt

Jee! Wat een feestje. Dit is de tiende column die ik dit jaar geschreven heb en voor deze column heb ik dan ook een speciaal onderwerp uitgezocht. Een anonieme ASAC-ers vroeg mijn hulp in haar zoektocht naar de perfecte tent. Samen met het andere ASAC-fossiel Ivo Goede toog ik daarom deze week naar de Zwerfkei in Woerden om hun gigantische collectie opgezette tenten te bekijken. Daar heb ik ook een aantal professionele foto’s geschoten met Ivo als referentie voor het formaat van de tent. Na uitgebreide discussies en zoektochten op het internet ben ik tot een aantal conclusies gekomen die ik graag op een humoristische, doch informatieve toon met jullie wil delen. Houd je vast, want hier gaan we!

Het allerbelangrijkste advies wat ik jullie wil meegeven in deze column stop ik in deze alinea. Wat mij betreft hoef je de rest van de column niet eens te lezen, al die informatie is toch wel op internet te vinden. Iedereen die een tent wilt aanschaffen moet voor zichzelf bedenken: “Wat wil ik met deze tent doen?”. Waar ga je de tent 90% van de tijd voor gebruiken? En wees eerlijk! Wees eerlijk tegen mij, als je me om advies vraagt, maar wees vooral eerlijk tegen jezelf. Het is me al vaker overkomen dat ik mensen een tent zie aanschaffen met het idee: “Ik wil in deze tent op de camping kunnen staan, maar ik ga er ook zeker mee op trektocht en mee bivakkeren en allemaal andere dingen doen die de coole mensen van tv met hun tenten doen”. EN VERVOLGENS DOEN ZE DAT VERDOMME NIET.  Ze zitten daar hun fast&light tenten een beetje te verslijten op de camping in Berdorf. Elke nacht slapen ze in oncomfortabele, dure tenten op kleine kutmatjes. En ze troosten zich met de gedachte: “gelukkig kan ik deze tent heel makkelijk in mijn rugzak meenemen”, terwijl ze gesandwicht worden tussen hun rugzak en tentpartner. Het is helemaal oke als je je tent alleen maar van je auto naar het grasveld tilt. Dat je geen stoere tent van The North Face of Hilleberg hebt, betekent niet dat je geen stoere klimmer kan zijn. Je tent is je huisje, je heilige der heiligen en je bescherming tegen de boze buitenwereld. Iedereen verdient een tent die hem zo veel mogelijk plezier, ruimte en comfort biedt. Een goede nachtrust is van levensbelang. Vermoeide mensen maken fouten. Vermoeide mensen senden geen sicke routes. En als je toch met je tent in je rugzak wilt lopen, is het het volgens mi wel het overwegen waard om daar een aparte tent/slaapmogelijkheid voor aan te schaffen.

Dus wees niet zoals deze man. Hij kocht deze Ferrari om hard in te scheuren, maar in feite brengt hij er alleen maar zijn kinderen mee naar hun tennisklasje. En hun tennisracket past niet eens in de achterbak. Als jij elk weekend met je North Face 4-season dome op het bivakveld van Freyr staat, dan ben jij net als deze man. Kijk naar deze man. Wil je deze man zijn? Nee?. Dat dacht ik ook.

 

Voor een beetje achtergrond informatie zal ik jullie eerst kort iets vertellen over drie soorten tenten:

  • Tunneltenten
  • Koepeltenten
  • Tarpachtigen

Daarna zal ik voor elk gebruik wat advies geven:

  • Lichtgewicht tenten voor in de rugzak
  • Tenten voor kamperen met de auto
  • De “eierlegende wollmilchsau” oftwel de ‘jack of all trades’

Tunneltenten

Op het bovenstaande plaatje zie je een tunneltent. In sommige opzichten toont deze tent gelijkenissen met een tunnel, maar op andere vlakken ook weer niet. In tegenstelling tot de meeste tunnels heeft deze tent alleen een ingang aan de voorkant en niet aan de achterkant. Verder lijkt het me duidelijk dat in deze tent geen auto past. Ten slotte heb je in een tunneltent vaak telefoonontvangst, wat je in een autotunnel vaak weer niet hebt. Al met al geef ik de naamgeving van dit type tent een 5,5. Een tunneltent bestaat uit minimaal 1, maar vaak 2 of 3, gebogen stokken die je in de lengte richting opspant. Deze constructie geeft de tent vaak een wat langwerpige vorm. De uitgang/ingang van de tent bevindt zich dus aan het hoofdeinde of het voeten einde. Een overduidelijk voordeel van deze constructie is dat de lengte van de tent niet gerelateerd is aan de lengte van je stokken. In theorie zou je met twee stokken een tunnel van 40 meter lang kunnen opspannen. In de praktijk niet.

Voordelen

  • De constructie zorgt voor grote bagageruimte in de tent. Hier kan je mooi al je klimspullen kwijt, of je kan er koken als het regent
  • Sommige modellen hebben een ingang aan allebei de kanten, waardoor je niet door je vieze was heen hoeft te kruipen
  • In de lengte richting is de vorm van de tent goed bestand tegen harde wind
  • Kortere stokken zorgen vaak voor een kleiner pakformaat
  • Deze tenten ventileren goed, omdat de lucht in de lengterichting stroomt.

Nadelen

  • Tent is vaak wat lager
  • De ingang zit aan het hoofdeinde, waardoor je moeilijker de tent in en uitstapt
  • De tent moet opgespannen worden, waardoor je hem alleen kan opzetten als je je haringen in de grond krijgt (touwtjes opspannen aan een stapel stenen werkt ook, maar minder stabiel
  • Als je hem te strak opspant kan je je stokken breken
  • Niet goed bestand tegen een dik pak sneeuw op het dak

Koepeltenten

Hierboven zie je Ivo in een koepeltent. Als het goed is, vallen je twee dingen op. Ten eerste, wat is die ivo toch een verdomd grote jongen. Ten tweede, de vorm van de tent heeft wel iets weg van de koepel van de Sint Pieter, maar niet echt heel veel. Een koepeltent gebruikt twee gekruiste stokken om de tent uit de aarde te verheffen. De uiteinden van de stokken zet je vast in de vier hoeken van de binnentent. Als je dit vergelijkt met het plaatje van de tunneltent, zie je dat de stokken van de tent voor langer moeten zijn om een vergelijkbare hoogte te bereiken. Verder zie je dat deze tent van nature twee ingangen heeft. En deze ingangen zitten aan de zijkant, waardoor het wat meer lijkt op een normaal bed met een dak. Als ik op een gemiddeld ASAC-weekend rondkijk, zie ik dat dit type tent in de meerderheid is.

Voordelen

  • De tent is vaak wat hoger en breder dan een tunneltent. Hierdoor is het vaak comfortabler om rechtop in de tent te zitten.
  • Het is niet nodig om haring in de grond te hameren om deze tent op te zetten. Hierdoor kan je deze tent makkelijk op grind of rots opzetten
  • Je hebt twee uitgangen, waardoor er een minieme kans is om je tentpartner niet wakker te maken als je moet plassen ’s nachts
  • De gekruiste stokken zorgen voor een stabiel dak, dat beter bestand is tegen dikke pakken sneeuw

Nadelen

  • De bagageruimte in deze tent is vaak wat beperkt, en ligt erg in de weg als je naar binnen moet
  • De ventilatie is wat minder, omdat die voornamelijk in de breedte stroomt
  • Je hebt wat meer stok nodig voor deze tent, waardoor de zak vaak wat langer is.
  • De tent is meestal niet zo erg lang

Tarpachtigen

Hier gaat het ASAC-hartje harder van kloppen. Deze dingen zijn fast&light. Uitermate geschikt voor alpine avonturen waar elke gram telt! In deze categorie vallen heel veel soorten tenten, hangmatten, tarps (een soort zeiltje wat je over je heen spant). Wat ze allemaal gemeen hebben is een laag gewicht en een klein pakvolume. Fabrikanten bereiken dit door essentiele onderdelen van een tent er niet bij te leveren. Er bestaan bijvoorbeeld veel tenten die zonder stokken komen, waarbij het bedoeling is dat je ze opzet met je wandelstokken, of nog beter, met je ijsbijl! (fucking alpien en fucking onpraktisch). Andere tenten  of tarps laten de binnentent weg. Dit zorgt ervoor dat je tent heel slecht ventileert. Een gemiddeld persoon ademt ongeveer 2 liter aan waterdamp uit in een nacht (bron: mijn linkerduim). Als deze damp niet kan wegstromen condenseert het allemaal op je slaapzak en je kleren. Een ander model dat het concept van tent een hele nieuwe definitie geeft is de hangmat. Hier zit je lekker hoog en droog en voldoende geventileerd. Waarschijnlijk is er zoveel ventilatie dat je het erg koud krijgt. Je kan Kasper altijd om advies vragen over het correct gebruik van een hangmat ;). Ten slotte is er nog de bivakzak. Ik weet hier niet meer over te vertellen dan dat je wakker wordt in een vochtige plastik zak. Een je voelt je als een verregend worstje in een saucijzenbroodje.

Voordelen

  • Fast&Light

Nadelen

  • Oncomfortabel op een bepaald gebied, afhankelijk van het type

 

Lichtgewicht tenten voor in de rugzak

De titel lijkt me voor zich spreken. Jouw doel is om je tent in je rugzak te stoppen, er vervolgens een tyfusend mee te lopen en er dan in te slapen. Het is overduidelijk dat een zware, grote tent dit een nare bezigheid maakt. Voor dit gebruik wil je eigenlijk dat je tent minder dan 2 kilo weegt, en eigenlijk minder dan 1 kilo. Tijdens wat gegoogle kwam ik een model tegen van onze favoriete fabrikant: Black Diamond.

Dit is een tent die bedoeld is om op te zetten met je wandelstokken. Dit vind ik een handig idee, want als knieslachtoffer raad ik iedereen aan om uberhaupt altijd met wandelstokken op pad te gaan. Als je het gewicht van de tent zonder de stokken rekent (die had je immers toch al bij je), weegt deze tent minder dan een #6 C4 Camalot. Voor de niet autisten onder ons, dat is dus minder daan 500 gram! Op het linkerplaatje zie je ook dat het pakvolume (het gaat alleen om het blauwe zakje) ongeveer vergelijkbaar is met 2 grote bananen. Dit is een tent die je nog wel eens kwijt zou kunnen raken in je rugzak. En voor dat minimieme gewicht krijg je een tent met voldoende ruimte voor 2 personen om in te slapen.

De overduidelijke nadelen lijken me een gebrek aan een vloer (voor een paar 100 gram extra zou je kunnen overwegen een zeiltje mee te nemen) en matige ventilatie. Maar als ik een meerdaagse trektocht zou maken zou ik het wel weten.

Tenten voor kamperen met de auto

Om julie even met de neus op de feiten te drukken, dit is wat de meeste van jullie doen, 99% van de tijd. Je rijdt met je auto naar Berdorf, Freyr of de ASAC-camping en loopt daar maximaal 100 meter met je tent. In het uiterste geval moet je je tent nog naar het station of science park fietsen. Ik denk dat ik in de twee jaar dat ik mijn tent bezit, de aantal keren dat ik er meer dan 100 meter mee gelopen heb op 1 hand te tellen zijn. In een tientallig cijferstelsel dan.  Hoe leuk het ook is om met een ziek alpiene tent rond te lopen, voor minder geld kan je veel meer comfort krijgen. In Berdorf gaat een lichte tent je niet helpen met je sicke sends, maar een goede nachtrust wel. Zoals in wel meer dingen leidt onze NSAC Praeses Timme ons hierin. Het is mede daarom dat ik zonder schaamte de Fresh & Black pop-up tenten van de Decathlon aanraadt. Als je er goed over nadenkt zijn we ook niet meer dan een stelletje arrogante festivalgangers en is dit voor ons de prima tent.

Zoals je ziet is dit eigenlijk een soort versimpelde tunneltent, die zichzelf opzet en geen haringen nodig heeft. Voldoende ruimte voor je bagage in de voortent. Geen gezeik met haringen en voldoende ventilatieopeningen aan de zijkanten. Verder is de tent van binnen helemaal zwart en van buiten helemaal wit. Dit zorgt ervoor dat het heerlijk koel en donker is in je tent en je ’s ochtends niet je tent uit wordt gebrandt. Het is tijd dat wij als arrogante klimmers stoppen met neerkijken op materiaal van de Decathlon. Decathlon is een gigantisch bedrijf dat jaar in, jaar uit onderzoek doet naar hoe ze goedkoepe en fijne kampeerspullen kunnen maken. Dat doen ze met liefde en passie. En het resultaat mag er wezen. Ik heb een nachtje in deze tent mogen doorbrengen en ik kan jullie vertellen dat heerlijk slaapt. En de prijs mag er ook wezen, de goedkoopste versie is er al vanaf 75 euro!

 

De “eierlegende Wollmilchsau” oftewel de ‘jack of all trades’

Dit is een concept dat bij veel mensen vastgeroest zit in hun denkpatroon. Het idee dat je tent alles een beetje moet kunnen. De Duitsers hebben een aantal slechte ideeën gehad (bijvoorbeeld de Holocaust en het afschaffen van kernenergie), maar voor woorden hebben ze vaak hele goede ideeën. Ook hier hebben ze een mooie term voor: ”eierlegende wollmichsau”, oftwel het eierleggende wolmelkzwijn. Dit fantastische beest legt eieren, je kan er truien van maken en melk van drinken en als je trek hebt in een plakje salami maak je hem dood.

Het moge duidelijk wezen dat zo’n beest niet bestaat. En sinds ik dit plaatje heb gezien, kan ik aan niks anders denken als ik weer eens naar mijn MSR Elixir 2 kijk. 

Als ik het me goed herinner heb ik deze tent destijds voor meer daan 200 euro (!) gekocht. Ik was jong en onbezonnen en had geen idee waar ik mee bezig was. Ik zat me dood te staren op dingen zoals pakgewicht en volume. Ik dacht: wat fijn, deze tent kan ik lekker makkelijk in mijn rugzak stoppen. Ik ga er vast allemaal coole dingen mee doen. En al heb ik een innige relatie opgebouwd met deze tent en hebben we veel avonturen beleefd, als hij versleten is ga ik niet een nieuwe kopen. Dit is niet een tent die alles kan en ik geloof niet dat zo’n tent bestaat. Hij past dan wel makkelijk in mijn rugzak, maar dan wel mijn 65 liter backpack. Die op zichzelf al meer dan 2 kilo weegt. Even de feite op een rijtje:

  • Deze tent weegt inclusief stokken en grondzeil 2.7 kilo
  • Deze tent is niet uitzonderlijk ruim, heeft weinig bagageruimte en niet een superklein pakvolume
  • Deze tent is niet comfortabel voor twee personen
  • De huidige nieuwprijs van deze tent is 240 euro!

Als ik er zo op terug krijg, was deze aankoop een hele slechte beslissing. Ja, je kan deze tent in je rugzak stoppen, maar er zijn zoveel betere opties. Zoals hierboven geschreven zijn er tenten die de helft van de prijs zijn en ongeveer vijf keer zo licht. Ik zou met deze tent nooit op trektocht gaan. Verder is het doek van deze tent toch relatief dun, wat er voor zorgt dat ie sneller doorslijt dan een nog zwaardere tent. Hier komt dan ook mijn advies aan jullie allemaal:

Koop gewoon twee tenten!

Voor hetzelfde geld had ik zowel de twee bovengenoemde tenten te kopen en dan had ik geld overgehouden voor 2 mooie wandelstokken. Naar elk ontspannen weekend had ik gewoon mijn  popup tent mee kunnen nemen en daar had ik veel beter en ruimer in geslapen. En had ik minder last van natte spullen gehad, omdat mijn rugzak weer eens tegen de buitentent aanlag. Ik had de decathlontent ook naar de ASAC-week mee kunnen nemen, en de Black Diamond tent in mijn toilettas kunnen stoppen. Mocht ik dan opeens op het idee komen om te bivakkeeren, dan had ik de lichtgewicht optie bij de hand gehad. En zodra mijn oude tent versleten is, is dit ook precies wat ik ga doen.

Ik hoop dat jullie wat aan deze wijze raad gehad hebben. Ik wil jullie er nog even op wijzen dat de alle foto’s van Ivo in tenten in de Zwerfkei gemaakt zijn. Dit is de grootste outdoorwinkel van Nederland. Ze hebben een verdieping waar meer dan 30 tenten opgezet zijn, wat echt geweldig is als je verschillende modellen wilt vergelijken. Verder hebben ze ook superveel klimspullen en C/D-schoenen op voorraad. Ik zou iedere ASAC-er aanraden om er een keer langs te gaan. Het advies is veel beter dan bij de Bever en de hoeveelheid modellen die je kan proberen is veel groter. Tot de volgende column!

Disclaimer

Elk stukje is een mix tussen informatie, mijn mening en een (niet altijd even geslaagde) poging tot humor. Het is niet mijn bedoeling mensen te beledigen.

Verder ben ik geen instructeur. Ik ben een natuurkundige met meningen over materiaal. Ik heb enigzins het idee dat ik weet waar ik het over heb. Op ASAC-activiteiten (en daarbuiten) ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je veiligheid. Luister altijd naar je instructeur. Die heeft er een diploma voor. Ik heb alleen een diploma in natuurkunde en een grote bek hebben