ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » #16 Tien redenen waarom je geen Gore Tex Jas moet kopen

Je allereerste klimweekenend met de ASAC. Samen met twintig andere nerveuze jongvolwassenen sta je in de Ith te wachten om een mossige brok puin te topropen. Opeens valt het je op dat de lucht langzaam steeds donkerder wordt, een phenomeen dat in de meteologie bekend staand als de “Reverser Michael Jackson”. Op de informatieavond vertelden de bestuursleden je vol overtuiging dat dit weekend het ‘hoogtepunt van de Retro’ zou worden. Na een nacht op een luchtbed in een katoenen slaapzak begin je je af te vragen waarom kamperen in oktober je uberhaupt een goed idee leek. Alsof de hemel je gedachte kracht bij wil zetten, begint hij enthousiast over je heen te plassen. Maar dan zie je uit je ooghoek iets fels schitteren. Het is een instructeur! Uit zijn Arc’Teryx alpiene rugzak die versleten is door al het sportklimmen heeft hij een felrood regenpak te voorschijn gehaald! Als een rots in de branding trotseert hij onversaagd de zondvloed. Je ogen worden getrokken naar het logo van zijn jas. “Gore Tex”, staat er in gele letters. Diep in je hart voel je de warme gloed van ongefundeerde bewondering voor de ridder in zijn harnas van plastic. “Later, als ik groot ben, word ik ook instructeur. En dan koop ik ook zo’n jas”, neem je je voor. Zuchtend trek je nog een katoenen hoodie uit je Gucci-tas, in een futiele poging om droog en warm te blijven.

Klassiek beeld van een ASAC-instructeur

Een bovenstaande ervaring hebben wij allemaal wel eens in de ene of de andere vorm meegemaakt. Inmiddels zijn we allemaal wat ouder en wijzer geworden weten we dat een Gore Tex jas niet veel meer is dan een kleurrijke rol wc-papier in een wat onhandige vorm. Toch zijn er onder ons ook wat verloren zielen die dit kledingstuk wel hebben aangeschaafd. Voor deze mensen en de mensen die nog twijfelen geef ik hier tien redenen waarom dit nog een slechtere aankoop is dan een ASAC-trui in de verkeerde kleur:

1. Het is veel te duur

Een Gore Tex jas begint zo ongeveer vanaf 200 euro. Jij hebt helemaal geen 200 euro, want je bent een student. Je hebt een studieschuld, oftwel negatief geld. Verder kan je voor 200 euro genoeg malarianetten doneren om een kind in Afrika te redden. Als je al deze ethische en financiele barriere naast je neer kan leggen, koop dan een enkelttouw of twee. Of een paar cams. Spullen waarmee je kan klimmen. Ik ken geen enkel ander klimgerelateerd item dat zo duur is.

2. Guaranteed to keep you wet

Goretex belooft je droog te houden. Maar tegelijkertijd om ook ademend te zijn. En dat is best moeilijk. Het resultaat werkt, soort van (zie ook het volgende punt. Maar het is een kwetsbaar systeem. Een paar korreltjes zand, per ongeluk een keer in de was gooien kan al roet in het eten gooien. Of je jas besluit spontaan te delamineren. Toegegeven, ze geven een levenslange garantie. Maar dat is iets anders dan je zou denken. In mijn ogen betekent garantie dat zij ervan overtuigd zijn dat de jas het een leven lang volhoudt, dat je erop kan vertrouwen. In de praktijk betekent het meer dat je een soort abbonement op een waterdichte jas koopt, waar je je jas elke 2 jaar kan inruilen voor een nieuwe. Maar als je door een onweersbui overvallen wordt in de Alpen met een lekkende jas, dan doet de gedachte dat je de jas thuis kan inruilen voor een werkende weinig aan het feit dat je jas nu aan het lekken is.

3. Zweet

Een Gore-Tex jas beweert ‘ademend’ te zijn. Iedereen die er wel eens eentje heeft aangehad dat ademend een relatief begrip is. Ja, een Gore-Tex jas ademt beter dan een normale regenjas. Maar, hij ademt minder dan elk ander kledingstuk dat ik ooit heb gedragen. Behalve wellicht een vuilniszak. Zweet is oncomfortabel, het stinkt en het is nat. Wat de fabrikanten je ook vertellen, je kan niet klimmen of sporten in een Gore Tex jas zonder te gaan zweten.

4. De Bever raadt het aan

Ik presenteer hier een nieuw soort drogreden: het omgekeerde autoriteits argument! Een normaal autoriteitsargument zou zijn: “Ik ga deze kutjas niet kopen, want Miron zei van niet en hij is superslim”. De omgekeerde versie is: “Ik ga deze jas niet kopen, omdat de verkopers van de Bever mijn aanraden om het wel te doen.” Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat de medewerkers van de Bever er de ballen verstand van hebben en hun uiterste best zullen doen om jou een zo duur mogelijk item te verkopen, ongeacht of je het nodig hebt of niet.

5. Je kan niet klimmen als het regent

Het lijkt een vrij simpel principe, maar gek genoeg is dit voor veel mensen nog ingewikkeld. Als het regent, ga je niet klimmen. De rots is nat, je kan de grepen niet vasthouden. Als het begint te regenen tijdens het klimmen, dan stop je met klimmen. Elke mentaal capabele klimmer probeert regen koste wat kost te vermijden. Daarom heeft het geen zin om tijdens het klimmen een Gore-Tex jas aan te trekken. Je zweet je kapot, terwijl het nog niet regent. Als het wel regent, trek je je Decathlonregenjas van 5 euro uit je rugzak en ga je naar huis. Denk even terug aan je klimcarriere. Hoe vaak heb je nu door de regen moeten lopen? Als je goed het weerbericht en de lucht in de gaten houdt, hoef je bijna nooit in de regen buiten te zijn. De enige reden om een ademende regenjas te bezitten is als je regelmatig lange tijden in de regen beweegt.

6. Lelijk

Ik kan hier kort over zijn: 99% van de Gore Tex jassen zijn lelijk. Op een af andere manier lijkt het ontwerpen van een regenjas het slechtste in designers naar boven te halen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik loop er liever niet als een neonkleurige vuurtoren bij.

7. Stretch

Net zoals een legendarische Matco, merk je sommige dingen het meest wanneer ze afwezig zijn. Stretch in kleding is daar 1 van. Dat je kleding met je meerekt als je je armen omhoog steekt (klimmers schijnen dit wel eens te doen). Een Gore-Tex jas doet dit niet. Toegegeven, geen enkele jas doet dit. Maar Gore-Tex wordt geadverteerd als een materiaal wat je ook draagt als het droog is, tijdens het buitensporten. Wat een onzin. Als je een jas aanmoet tijden het klimmen, neem dan een lekker softshelletje. Houd je misschien nog een beetje droog als er een klein buitje langskomt.

8. Oke ik kan er geen 10 bedenken maar het punt lijkt me wel duidelijk

Gore-Tex jassen hebben een aantal speficieke toepassingen, maar rotsklimmen en zomeralpinisme zijn daar geen onderdeel van. Als gemiddeld ASAC-lid heb je hier geen zak aan. Daarom adviseer ik de winddichte softshell als een betere keuze. Met wellicht een noodregenjas in je rugzak als backup, mocht je het vermoeden hebben dat het zou kunnen gaan regenen. Bewaar je geld voor nuttige dingen.

Groetjes,

De Ex-Matco