ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » #9 De beginnersset voor sportklimmers

Wat is dit? Twee columns in 1 weekmail? Wat een gekkenhuis. Het is inmiddels wel overduidelijk dat ik ontzettend werkloos ben en de ASAC zo ongeveer de enige dagbesteding is die ik nog over hebt. De realiteit is dat het me niet lukt om met Aysen’s ritme te synchroniseren. Misschien werkt dat alleen als je allebei een meisje bent? Of betekent dit dat onze bestuursband niet zo sterk is als ik dacht? Vragen, vragen, maar het antwoord zal jullie voorlopig verschuldigt blijven.

Het afgelopen retroweekend kreeg ik het verzoek van Rens om eens een column te schrijven over een beginnersset. Ik was toen de vorige column al aan het schrijven, dus vandaar dat die er eerst even uitgeperst moest worden. Ik heb niet echt doorgevraagd wat Rens precies bedoelde met zijn verzoek, dus heb ik maar een eigen interpretatie bedacht. Ik behandel 3 verschillende budgetten:

  1. Tantoeskeer Ruud Stoof Style: 250 euro
  2. Ik wil gewoon klimmen: 500 euro
  3. Ik vat het woord ‘eigenwaarde’ heel letterlijk op: 1000 euro

Voor elk budget zal de volgende set met materiaal aanraden, wat volgens mij voldoende is om te gaan sportklimmen in Berdorf. (Als je dit leest en je wilt eigenlijk alleen maar topropen in de hal, dan kan je natuurlijk een aantal dingen van de lijst strepen):

  1. Klimschoenen
  2. Gordel
  3. Drie schroefkarabiners (1 om om te bouwen, 1 om mee te zekeren en 1 voor je zelfzekering)
  4. Zekerapparaat
  5. Tien klimsetjes (meestal hoop je dat je partner ook wel wat setjes heeft, maar met 10 ben je redelijk zelfstandig)
  6. Touw
  7. Helm

Nu geef ik je alvast een waarschuwing: als je van alles het allergoedkoopste koopt, ben je misschien op de lange termijn duurder uit, omdat je toch dingen wilt vervangen. Aan de andere kant, alles wat in een winkel verkocht wordt is veilig om mee te klimmen en als je echt het geld er niet voor hebt is skeer wel een goede optie. Je kan natuurlijk altijd gratis spullen van de ASAC lenen, maar ons materiaal is (zeker in het voorjaar) vaak bezet voor weekenden. Dus met je eigen spullen ben je wat meer zelfstandig. Dat gezegd hebbende, gaan we van start.

Tantoeskeer Ruud Stoof Style

Jij bent Ruud Stoof. Jij bent een levende ASAC-legende. Jij hebt morele bezwaren tegen het uitgeven van geld. Comfort staat niet in jouw woordenboek. Je woont in de Decathlon. Het enige wat voor jouw telt is dat je bovenaan die rots komt. Je klimt met een helm die waarvan ik vermoed dat het een fietshelm is waar je “Camp” met viltstift hebt opgekalkt. Je bezit geen specifieke sportkleding. Je klimt in een hoodie die je een keer gratis van de universiteit hebt gekregen. Je hebt je setjes van een seniele Brit op Ebay overgekocht. Je traint niet in de hal. Je hele ethiek is er opgericht om het klimmen van een 5B zo moeilijk mogelijk te maken. En daar slaag je grandioos in. We missen je Ruud. Kom terug van je eiland. En vertel ons je wijsheden.

Ik ga je in deze column niet aanraden om dingen tweedehands aan te schaffen (behalve klimschoenen dan). Mocht je toch in je jeugdige bravoure besluiten om Marktplaats af te struinen, raad ik je aan om alleen dingen te kopen die ongebruikt in de verpakking zitten. Koop geen gebruikte touwen, slinges, gordels etcetera. Metalen voorwerpen slijten heel erg langzaam, dus karabiners en setjes zijn redelijk veilig (als je bij de setjes de dogbones vernieuwt).

MateriaalModelPrijs
KlimschoenKLIMSCHOENEN VOOR VOLWASSENEN ROCK GRIJS35
GordelKlimgordel Easy 333
3 SchroefkarabinersSCHROEFKARABINER VOOR KLIMSPORT EN ALPINISME ROCKY BLAUW18
ZekerapparaatZEKERINGSYSTEEM PLAAT KONG GIGI9
Tien setjesKLIMSETJE ROCKY 11 CM80
TouwBEAL - Zonsi 10.1 Bergfreunde Edition - Enkeltouw73
HelmHELM ROCK WIT25
Totaal264

Voor een luttele 264 euro kan jij een sportklimmer worden! Hierbij ga ik ervan uit dat je bij het Bergfreunde touw de nieuwsbrief kortingscode gebruikt. Hierbij heb je echt het goedkoopste van het goedkoopste. Op de lange termijn blijkt het allergoedkoopste materiaal vaak duurder uit te vallen, omdat je het eerder wilt vervangen dan als je meteen wat fijnere spullen koopt. Maar aan de andere kant, je gaat er niet aan dood en in de jaren 80 klommen mensen ook al 7C met veel kutter materiaal dan dit, dus wat dat betreft valt er weinig te zeiken.

Je klimgordel heeft in dit geval maar 2 materiaallussen dus is uitermate ongeschikt voor andere activiteiten dan sportklimmen. Je hebt alleen maar korte setjes die wel is tot wat touwwwrijving kunnen leiden. Aan de andere kant wordt je daar alleen maar sterker van. Dus als jezelf haat en klimmen voor jou echt niet  leuk hoeft te zijn, koop dan deze spullen.

Ik wil gewoon klimmen

Jij bent 180.8 cm lang. Je bent een man. Je woont in Amsterdam. Je bent 30.3 jaar. Gefelicteerd! Je bent volgens het CBS de gemiddelde Nederlander. (Rectificatie: Arjan Noniem wees me erop dat de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk ergens in het IJsselmeer woont. De Modale Nederlander woont in Amsterdam) Als je een knipbeurt nodig hebt, ga rechtop in het maaiveld staan (omdat je er niet bovenuit steekt). Jij wilt gewoon de ‘normale spullen’. Je weet wel, die rest ook gewoon heeft. Bij de Mc’Donalds bestel je zonder aarzeling de Medium Fries met een Medium Milkshake. Je favoriete kleur is blauw. Jij gelooft in Aristoteles filosofie van de gulden middenweg. Jij leest de andere twee opties waarschijnlijk niet eens. Naja, hier komt ie dan: Mijn beste poging tot het samenstellen van de goedkoopste, maar middelmatige klimspullen:

MateriaalModelPrijs
KlimschoenLa Sportiva Tarantulace71
GordelPetzl Corax54
3 Schroefkarabiners1x: DMM Ceros
2x :Random Goedkope Materiaal Karabiner
34
ZekerapparaatMammut Smart 2.035
Tien setjesBlack Diamond Freewire (6x 12cm en 4x 16cm)104
TouwMammut Eternity Classic 9.8mm 70m139
HelmSimond Calcit Light II40
Totaal477

Zoals je ziet gaat het budget hier flink omhoog. Hier kies ik voor een Sportiva schoen, wat mij betreft het enige relevante schoenmerk. Dit is een mooi middenmodel. En het heeft veters. Klittenband is voor kleuters. “Boehoe het kost 10 seconden om mijn schoenen aan en uit te doen”. Als je misschien een schoen zou kopen die gewoon past, hoef je hem oook niet de hele tijd aan en uit te doen. Als gordel hebben we hier de USC gordel gekozen. Het is niets voor niets dat het USC hiervoor kiest, het is een prima sportklimgordel die heel veel mensen past. Als karabiner heb ik de luxe genomen om 1 specifieke zekerkarabiner te kopen en 2 kleine goedkope karabiners. Als je alleen sportklimt hoeft niet elke karabiner een grote HMS karabiner te zijn,. De Smart 2.0 is een logische keuze. Er past maar 1 streng in, het is een halfautomaat en hij is niet al te duur. Bij de setjes zitten er deze keer ook een paar langere setjes tussen, om de touwwrijving wat te verminderen. En dan het touw. DIt was bijna een onmogelijke keuze. Voor een normaal sportklimtouw wilde ik niet hoger dan 150 euro gaan. En het moest 70 meter zijn. Met die beperkingen heb je niet genoeg budget om iets geimpregneerds of heel duns te kopen, maar dat is prima. Het model is in principe inwisselbaar, afhankelijk van de aanbiedingen die je tegenkomt. Persoonlijk vind ik Mammut een heel mooi merk. Als helm heb ik voor een schuimhelm gekozen. Hij is lekker licht en beschermt goed tegen side-impacts, wat mij het relevants lijikt bij sportklimmen.

Ik vat het woord ‘eigenwaarde’ heel letterlijk op

Voor jouw werkt de wereld heel simpel. Er zijn twee soorten mensen: Plebs en Patriciërs. En jij bent verdomee geen pleb. Als jij gaat klimmen zul je daarvoor adequaat materiaal aanschaffen. Geld speelt geen rol. “Diminishing Returns” is niet een begrip waar je bekend mee bent. Jij gelooft heilig dat je persoonlijke tekortkomingen te compenseren zijn met duur materiaal. Speciaal voor jou heb ik het materiaal uitgezocht wat ik voor sportklimmen zou kopen als ik Bill Gates was:

MateriaalModelPrijs
KlimschoenKatana Lace125
GordelMammut GordelBroek161
3 Schroefkarabiners1x: Edelrid HMS Bulletproof Triple FG

2x: Edelrid HMS Bulletproof Triple
86
ZekerapparaatWild Country Revo130
Tien setjesPetzl Spirit 17cm104
TouwBeal Opera 8.5 Golden Dry 80m240
HelmMammut Wallrider Mips179
Totaal1025

De Katana Laces zijn gewoon de beste schoenen waar ik in geklommen heb. Punt. Het is ook niet voor niets dat Adam Ondra de Dawn Wall in deze schoenen geklommen heeft. La Sportiva heeft allemaal nieuwe, hippere en duurdere modellen uitgebracht, maar die zijn niet beter. De hoofdschoenmaker die verantwoordelijk was voor het ontwerp van alle klassieke modellen heeft La Sportiva inmiddels verlaten en alle nieuwe modellen die zijn opvolgers hebben weten te verzinnen zijn gewoon niet een verbetering.

De gordelbroek van Mammut lijkt me meer geen geintje, ik heb er nooit ingeklommen. Maar het lijkt me wel supervet en comfortabel

De Edelrid Bulletproof karabiners hebben een stalen kapje wat ervoor zorgt dat ze in principe nooit zullen doorslijten. Deze karabiner koop je voor het leven.

De Wild Country Revo is een zekerapparaat wat bijna zijn eigen column verdient. De verwachtigingen waren hoog en zijn niet helemaal waargemaakt. Toch blijft het een prachtig staaltje techniek. Je zekert in feite over een katrol met een vliegwiel erin. Vanaf een bepaalde rotatie snelheid wordt de middelpuntvliedende kracht (kom maar op natuurkunde nerds) zo groot dat er een palletje naar buiten geworpen wordt en het wiel blokkeert. Dit betekent dat hij nooit per ongeluk zal blokkeren bij het uitgeven van touw en, omdat je over een soort van katrol zekert, het uitgeven van touw supersoepel gaat. Dit is een prachtig apparaat.

De Petzl Spirit is de koning onder de sportklimsetjes. Grote karabiners die soepel opengaan en lekker klippen. Hele dikke dogbones waar makkelijk twee vuisten omheen passen om aan te sleuren. Wat wil je nog meer? Je kiest voor het 17cm model om touwwvrijving minimaal te maken.

Dan het touw. Voor dit bedrag kan je bijna de gehele skere beginnersset aanschaffen. Maar dit is dan ook een touw. Het is het eerste en enige(?) enkeltouw wat lichter is dan 50 gram per meter. Het is maar 8.5 mm dik, waardoor het meer als een soort prusik aanvoelt. Het is volledig geimpregneerd waardoor het langer meegaat en niet nat kan worden. Met dit touw in de pocket ga je zeker 7b klimmen, dat kan niet anders.

 

Ik hoop dat ik jullie met deze column een beetje hebt kunnen informeren over de kosten van klimspullen. Dat ik in bepaalde vakjes een specifiek model heb gezet, betekent niet dat andere modellen meteen een slechte keuze zijn. Verder zijn dit heel specifiek spullen voor sportklimmen, die niet allemaal heel geschikt zijn voor andere discplines (zoals boulderen bijvoorbeeld :p). Ik moet toegeven dat deze column veel meer werk is dan ik had gedacht. Hij lijkt misschien wat kort, maar voor elke optie in elke tabel zijn honderden mogelijkheden te bedenken. En hoewel ik als matco heel graag over materiaal praat, blijft het natuurlijk zo dat echte kracht van binnenkomt en met welk touw je klimt daar niet superveel invloed op heeft.

Groetjes van Miron de Matco

Disclaimer

Elk stukje is een mix tussen informatie, mijn mening en een (niet altijd even geslaagde) poging tot humor. Het is niet mijn bedoeling mensen te beledigen.

Verder ben ik geen instructeur. Ik ben een natuurkundige met meningen over materiaal. Ik heb enigzins het idee dat ik weet waar ik het over heb. Op ASAC-activiteiten (en daarbuiten) ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je veiligheid. Luister altijd naar je instructeur. Die heeft er een diploma voor. Ik heb alleen een diploma in natuurkunde en een grote bek hebben.