ASAC

Amsterdamse Studenten Alpen Club » OVS – oefenavond

Outdoor Voorklimmen Singlepitch (OVS)

 Doelgroep

Je hebt enige voor- en buiten-klimervaring en wilt zelfstandig buiten enkele lengtes gaan klimmen. Je bent gemotiveerd om van alles te leren over veiligheid en technieken die hierbij komen kijken om in een singlepitch gebied buiten te klimmen.

Ingangseisen

 • Indoor Voorklimcursus hebben gevolgd of over aantoonbare vergelijkbare ervaring beschikken
 • Indoor soepel een 5c kunnen topropen

Het is aan te raden om na je IV cursus zelfstandig ervaring op te doen met indoor voorklimmen en je hierbij comfortabel te voelen.

Inhoud

De vaardigheden die worden aangeleerd zijn:

 • Veilig buiten klimmen (setjes klippen, route zoeken, partnercheck etc.)
 • Ombouwen (2 methoden)
 • Abseilen
 • Het inrichten van een toprope

Het examen wordt afgenomen in de rots en kan tijdens elk regulier weekend worden afgenomen. Na het behalen van het examen krijgt de deelnemer de status OV singlepitch en mag met de ASAC als zelfstandig klimmer mee naar gebieden die goed behaakt zijn en waar singlepitch geklommen kan worden.

Vorm van de cursus

Sinds 2022 zijn er twee soorten cursussen waarop je je OVS kan halen, via 1 à 2 oefenavonden en dan op weekenden verder oefenen. Of de vaste cursus waarop je 1 cursusavond doet met aansluitend twee weekenden volledig gericht op OVS technieken.

OVS – oefenavond

De OVS oefenavond cursus heeft geen vaste vorm. Op het moment dat je de cursus indoor voorklimmen hebt afgerond kun je tijdens de klimweekenden aan de slag met de OVS technieken. Hierbij is het echter wel nadrukkelijk de bedoeling dat er niet in één weekend de technieken worden aangeleerd op de ene dag en het examen op de andere dag wordt afgenomen.

Naast de reguliere weekenden kun je een oefenavond volgen, waarin de technieken in de klim hal worden behandeld. De oefenavond is een goede aanvulling op de reguliere weekenden. Ook heeft de ASAC een OV Singlepitch syllabus met alle theorie gemaakt, die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

OV singlepitch is dus geen strakke voorgeschreven cursus, alleen de eisen van het examen staan vast. Het aanleren van de technieken kan tijdens de georganiseerde avonden, tijdens reguliere weekenden of elders verworven kennis.

De duur van de cursus staat niet vast maar is afhankelijk van hoeveel tijd je neemt om te oefenen en hoe comfortabel je, je voelt bij het voorklimmen in de rots. We verwachten dat je na het volgen van de oefenavond enkele weekenden nodig hebt om te oefenen in de rots en daarna het examen te doen.

Oefenavond

De oefenavond is erg nuttig, maar niet verplicht. Als je de technieken al ergens anders hebt geleerd of geoefend kan je op een weekend examen doen.

Tijd/Locatie

Zie onderaan de pagina. 

Kosten

De kosten voor de oefenavond wordt verdeeld over de deelnemers.

Examen

Het examen kun je afleggen op een regulier weekend als je het gevoel hebt dat je de stof voldoende beheerst. Geef van tevoren bij je instructeur aan dat je examen wilt doen.

Klik hier voor het beoordelingsformulier OVS dat de instructeurs aanhouden als je OVS examen doet op een ASAC weekend.

Materiaal

Bij de voorklimcursus zijn noodzakelijk:

 • Gordel
 • zekerapparaat (ATC-XP, ATC-guide, Reverso 2 of Reverso 3)
 • klimschoentjes
 • 3 schroefkarabiners (waarvan minimaal een HMS)
 • 1 prussiktouwtje (dikte 5 of 6 mm, 1 meter)
 • 1 bandschlinge (120 cm)
 • Eventueel setjes (6 stuks)
OVS oefenavonden najaarLocatie en tijd
21 septemberUSC, 19:00 – 22:00
2 novemberUSC, 19:00 – 22:00